kisah 1 Dulu2 masa aku baru berpindah ke kampung telok berangan aku belum kenal orang setempat. Cara untuk mengenali orang2 kampung di situ..aku pun keluarlah memancing bersama mereka. Memang betul, dengan mudah aku dapat mengenali ramai kawan2 Aku tengok cara orang di situ memancing lain daripada cara aku memancing sebelum itu. Cara orang di situ memancing ialah dengan cara memberi makan dahulu kepada ikan2 tersebut dengan membaling temukut. Semasa ikan2 berkerumun itulah pemancing akan menghulurkan joran dan ikan2 tersebut menyambar makanan yang berupa tepung gandum yang dibancuh seperti membuat roti canai tapi lebih lembut. Aku tengok semua pemancing di situ mendapat ikan lampam jawa yng seberat setengah kilogram seekor. Aku pun cuba seperti yang aku tengok..aku pun dpat sama...jenuh aku membuat pekasam ikan lampam. kadang2 pemancing ni akan mendapat ikan kaloi. Ada yang mendapat ikan kaloi seberat 8 kilo. Aku pun minta untuk membeli ikan2 tersebut untuk dibela. aku beli ikan kaloi tersebut lalu aku bela dlam kolam belakang rumah aku...hari2 aku pergi ke belakang rumah untuk melihat ikan2 belaan aku...memang seronok tengok ikan kaloi aku makan. gambar pinjam daripada blog kawan kisah ke 2 Ada ikan2 kaloi kecik yang diberi oleh kawan2 semasa memancing adalah sebesar 2 jari ..tapi bila aku dah campak dalam telga/kolam aku..ikan2 tu menjdi cepat besar. da la dalam 12 ekor ikan kaloi mega aku bela....seronoknya aku bila selalu tengok ikan tu timbul untuk memakan dedak yang aku lempar. Suatu hari aku tengok ikan2 aku kelampung habis..semua ikan kalui aku sebesar dulang minuman timbul..aku betul2 sedih..bila aku check punca kematian ikan kalui aku , aku tengok ada botol racun yng dibuang daripada tanah sebelah yang lebih tinggi masuk ke dalam kolam aku...aku betul2 sedih
kisah3
kisah ikan belida
Aku seronok tak terkira bilqa tengok ikan belida yang edi dapat. Edi mengil ikan itu tepi sungai sebelah rumah aku. Ikan tu terlalu besar dan keluarganya memang tidak suka dengan ikan sungai. Lalu Edi memberikan ikan itu kepda aku. Oleh kerana ikan terlalu besr maka aku pun teringin sangat untuk membuat ikan pekasam. Aku siang2 ikan belida yang bersisik kecil lalu aku kisar dengan asam belimbing buluh. Bila ikan pekasm siap diperam aku pun cuba makan ikan pekasam ikan belida. Alangkah sedapnya ikan pekasam ikan belida. Isinya sungguh halus tapi tulang terlampau banyak. Di sini aku akan tulis cara membuat pekasam ikan belida
PEKASAM IKAN BELIDA
SEEKOR IKAN BELIDA 7 KILOGRAM
GARAM
BERAS
CARA PROSES:
1. SIANG IKAN BELIDA DAN BUANG SISIK HALUS DAN POTONG KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN
2.BASUH SAMPAI BERSIH
3.PERAM IKAN DENGAN GARAM KASAR SELAMA 2 HARI
4. GORENG BERAS SAMPAI PERANG
5. MESIN BERAS SEHINGGA HANCUR DAN JANGAN TERLAMPAU JADI SERBUK
6. LUMUR PADA BAHAGIAN IKAN YANG TELAH DIPERAM DENGAN GARAM
7. TUANG AIR GARAM TADI DAN TAMBAH AIR SAMPAI TENGGELAM
8.TUTUP DENGAN KAIN ATAU APA2 SAJA (TIDAK BOLEH DIBUAT DALAM TUPPERWARE PLASTIK)
9. MASUKKAN DAUN NANGKA 6 HELAI DAN PERAP.
10. BILA DAH MULA MASAM SEMINGGU KELUARKAN DARIPADA PASU DAN SIMPAN DALAM BEKAS TUPPERWARE PLASTIK BERTUTUOP DALAM POETI SEJUK......SELAMAT MENCUBA
CARA MENGGORENG PEKASAM
1. CARA PERTAMA----GORENG MINYAK BANYAK--BAGI MINYAK PANAS DULU BARU MASUKKAN IKAN..GARING BALIK2KAN DAN KEMUDIAN GORENG BAWANG DAN TABUR SELEPAS GARING
2. KAEDAH KEDUA----GORENG MINYAK SIKIT---BILA DAH PANAS MASUKKAN IKAN DAN TUTUP..BILA RASA DAH GARING MASUKKAN DAUN KUNYIT, BAWANG BESAR POTONG BULAT,SERAI YANG DIRACIK2..SELAMAT MENCUBA
klik2
Isnin, 21 Mac 2011
Ahad, 20 Mac 2011
kenduri bersma pelajar form six di rumah waktu cuti
Aturcara majlis
7.00 pagi---pergi beli barang untuk dimasak bersama 3 org pelajar f6
8.30--------semua pelajar f6 berkumpul di rumah bersama dgn pisau dan ppan pemotong
8.45-------mnum pagi bersama pelajar
9.00-------peljar memulakan proses kupas mengupas dan potong memotong
----kupas kelapa 6 biji
----kupas buah nangka 2 biji(besar)
----potong ikan talang masin 2 ekor
----potong sayur
----kupas bawang, halia,
----proses ayam 14 ekor
----beli ice kube
----basuh pinggan,basuh sayur dsb
10.30-----proses masak memasak
-----masak gulai nangka ikan talang
-----ayam goreng berempah
-----goreng sayur campur
-----kutip ulam
-----tumbuk cabai/sambal
-----masak nasi
----proses memerap ayam barbeku
---membuat air sunquick
1.00------pelajar lelaki sebahyang jumaat dan pelajar perempuan menghidang
2.00 ---bacaan yaasin selepas balik jumaat
2.30-----makan/sembahyang zohor untuk perempuan
3.00-----mencabut ubi kayu untuk buat kerepek
-----kupas
-----basuh
-----mesin
-----goreng
5.00-----proses bakar membakar/sebahyang asar
-----ayam percik
----bkar hot dog, isi ketam dasb
8.00 makan malam bersama
10.3000 mlam--------pelajar bersurai
majlis kenduri pelajar f6 di rumah masa cuti baru2 ini
nana dok potong pa pulak
pakku , afiq dengan syahperi dok buat apa tu....dok sembang isu antara bangsa ka
amboi zulhelmi.....pandai no buat gulai
tirah sedaplah....kamu pandai masak...berkat ikut mak pi masak rumah kenduri
amboi zuraida....segaknya
nasibla ayaq ada...kalau tidak jenuh kena angkut ayaq sungai
asri dok ngorat nana...nanti ada org jelous tau
amboi panaihnya..........
ni nak habaq kat mak...cik balik 10.30 malam nanti................
letih la nak rehat sat..........
la kesian ...dah pi korek ubi tengah hujan...basah kuyup pulak tu
amboi dok posing pulakkkkkkk
amboi sedapnya...maila kat cikgu sikit..........afzan and the geng
amboi dok makan kerepek ubi ka..........
Sabtu, 19 Mac 2011
Langgan:
Catatan (Atom)