CEMPAKA PUTIH
Nama Daerah :Jeumpa gadeng (Aceh); Cempaka putieh (Minangkabau); Campaka bodas (Sunda); Pecari putih, Cempaka putih (Jawa); Campaka pote (Madura); Cempaka mawure (Sulawesi Utara); Bunga eja kebo, Patene (Ujung Pandang); Bunga eja mapute (Bugis); Capaka bobudo (Ternate); Capaka bobulo (Tidore).
Habitat :Ditanam dipekarangan rumah sebagai tanaman hias dan tumbuh liar dialam bebas.
Deskripsi :Tumbuhan berupa pohon, tinggi sampai 30 meter. Batang berkayu; daun tunggal, bulat telur, warna hijau. Bunga berwarna putih, bau harum. Tidak pernah berbuah. Diperbanyak secara vegetatif. Bagian yang Digunakan Bunga, daun, dan akar. Bunga cempaka putih selama ini dikenal sebagai bahan campuran pembuatan minyak wangi parfum dan wangi-wangian lainnya. Tanaman cempaka putih merupakan habitus pohon,
Habitat :Ditanam dipekarangan rumah sebagai tanaman hias dan tumbuh liar dialam bebas.
Deskripsi :Tumbuhan berupa pohon, tinggi sampai 30 meter. Batang berkayu; daun tunggal, bulat telur, warna hijau. Bunga berwarna putih, bau harum. Tidak pernah berbuah. Diperbanyak secara vegetatif. Bagian yang Digunakan Bunga, daun, dan akar. Bunga cempaka putih selama ini dikenal sebagai bahan campuran pembuatan minyak wangi parfum dan wangi-wangian lainnya. Tanaman cempaka putih merupakan habitus pohon,
Kandungan Cempaka Putih:Alkaloid mikelarbina dan liriodenina.
Daun :Khasiat Cempaka Putih :Bunga :
-Bronkhitis.
-Batuk.
-Demam.
-Keputihan.
-Radang
-prostata.
-Bronkhitis.
-Infeksi saluran kemih.
-Kencing sedikit.
-Infeksi saluran kemih.
-Kencing sedikit.
Akar
-Infeksi saluran kemih.
-Infeksi saluran kemih.
Resep Tradisional Cempaka Putih:
- Untuk pemakaian luar, bunga direbus dengan airnya dipakai untuk mandi. Sedangkan pemakaian dalam: 15-30 gram daun atau bunga kering, direbus lalu airnya diminum. Khasiat bunga cempaka untuk mengatasi masalah bau badan dan ketiak, caranya ambil bunga cempaka putih, daun sirih masing-masing secukupnya direbus dengan air secukupnya lalu airnya digunakan untuk mandi setelah airnya hangat.
- Untuk mengatasi sinusitis dengan menggunakan 30 gram bunga cempaka putih kering, 30 gram daun mint/menthol, 15 gram jahe, 2 batang daun bawang putih direbus dengan 800 cc air hingga tersisa 400 cc air, lalu airnya diminum untuk 2 kali sehari masing-masing 200 cc.
- Mengobati masalah vertigo (kepala pusing) dengan menggunakan 5-7 kuntum bunga cempaka putih kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc, kemudian airnya diminum selagi hangat.
- Atasi masalah perut kembung dengan menggunakan 5 kuntum bunga cempaka putih, 5 gram kulit jeruk keprok atau jeruk mandarin kering, 3 butir kapulaga, 15 gram jahe direbus dengan 700 cc air hingga tersisa 300 cc, kemudian disaring dan diminum selagi hangat.
- Mengobati masalah keputihan dengan menggunakan 30 gram bunga cempaka putih kering, 60 gram jali (direndam dahulu hingga lembut), 15 gram kulit delima kering direbus dengan air secukupnya dan air rebusannya diminum selagi hangat sedangkan jalinya dimakan.
- Atasi masalah radang Saluran pernapasan dengan menggunakan 15 gram daun cempaka putih, 15 gram pahap (umbi bunga lili), 5 gram kulit jeruk mandarin kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc lalu airnya diminum selagi hangat; atau 15 gram bunga cempaka putih kering ditambahkan air secukupnya lalu ditim, kemudian airnya ditambahkan madu secukupnya dan diminum selagi hangat. Lakukan secara teratur.
- Bila dada terasa penuh/begah, ambil 15 gram bunga cempaka putih kering direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 300 cc, lalu airnya diminum selagi hangat.
- Untuk pembesaran prostat. gunakan 30 gram daun cempaka putih kering, 30 gram daun kumis kucing segar, dan 30 gram daun sendok segar direbus dengan air 700 cc hingga tersisa 300 cc, lalu airnya diminum selagi hangat.
- Mengatasi masalah bau badan dengan menggunakan 30 gram cempaka putih, gula batu secukupnya direbus dengan air secukupnya, airnya diminum.
- Mengobati batuk rejan, batuk berdahak: 5-7 kuntum bunga cempaka putih, 10 gram jahe, 10 gram kulit jeruk mandarin kering direbus dengan 600 cc air hingga tersisa 300 cc, tambahkan madu secukupnya dan diminum. Lakukan dua kali sehari masing-masing 150 cc.
- Catatan: Jali dapat dibeli di supermarket atau pasar tradisional; Pahap/umbi bunga lili dapat dibeli di toko obat Tionghoa atau supermarket. Lakukan pengobatan secara teratur sesuai yang dianjurkan, dan untuk penyakit yang serius tetap konsultasi ke dokter.
Sumber :
http://www.iptek.net.id
http://id.wikipedia.org
http://ezygirlie06.blogspot.com
http://klt17a.tripod.com
http://www.imgsrc.baidu.com
POKOK MEMPELAS
Nama Botani : Tetracera Indica Merr. / Tetracera scadens (L) Merr.
Nama Lain : Akar empelas, empelas
Famili : Dilleniaceae
Pengenalan
Mempelas merupakan sejenis tumbuhan jenis memanjat dan mempunyai batang berkayu. Ia tumbuh meliar di kawasan kampung, kebun, ladang, belukar dan hutan di Asia Tenggara. Daun mempelas bersaiz sederhana, berbentuk ringkas, tersusun secara berselang dengan permukaan daun yang kesat (rujuk foto). Batangnya juga bertekstur kesat dan boleh menyebabkan luka jika tersagat pada kulit. Bunga mempelas berwarna putih dengan kelopak kecil berwarna merah jambu dan berbau sangat wangi. Buah mempelas berbentuk seakan beri dan rasanya masam. Ia berwarna hijau ketika muda dan apabila masak ia berubah menjadi merah.
Kegunaan
Daunnya yang kesat digunakan oleh masyarakat Melayu sebagai bahan untuk melicinkan ukiran atau hasil kraftangan sebelum kewujudan kertas pasir. Daun ini berfungsi seperti kertas pasir. Ada juga masyarakat zaman dahulu yang menggunakan daun ini untuk melicinkan kuku. Serbuk yang dihasilkan dari daun mempelas kering untuk boleh digunakan untuk merawat radang. Pokok ini juga boleh menghasilkan salap untuk meredakan selesema. Daunnya yang dilumatkan pula digunakan untuk merawat sengatan serangga berbisa. Air rebusan daripada daun mempelas yang matang/tua boleh merawat darah tinggi. Buah mempelas yang masam boleh dijadikan cuka untuk masakan. Batangnya yang panjang dan agak kuat juga boleh dijadikan tali. Pada era sebelum adanya dapur gas, kayu api dari dahan pokok getah yang kering sering diikat menggunakan tali daripada pokok mempelas ini kerana kekuatannya.
Nama Lain : Akar empelas, empelas
Famili : Dilleniaceae
Pengenalan
Mempelas merupakan sejenis tumbuhan jenis memanjat dan mempunyai batang berkayu. Ia tumbuh meliar di kawasan kampung, kebun, ladang, belukar dan hutan di Asia Tenggara. Daun mempelas bersaiz sederhana, berbentuk ringkas, tersusun secara berselang dengan permukaan daun yang kesat (rujuk foto). Batangnya juga bertekstur kesat dan boleh menyebabkan luka jika tersagat pada kulit. Bunga mempelas berwarna putih dengan kelopak kecil berwarna merah jambu dan berbau sangat wangi. Buah mempelas berbentuk seakan beri dan rasanya masam. Ia berwarna hijau ketika muda dan apabila masak ia berubah menjadi merah.
Kegunaan
Daunnya yang kesat digunakan oleh masyarakat Melayu sebagai bahan untuk melicinkan ukiran atau hasil kraftangan sebelum kewujudan kertas pasir. Daun ini berfungsi seperti kertas pasir. Ada juga masyarakat zaman dahulu yang menggunakan daun ini untuk melicinkan kuku. Serbuk yang dihasilkan dari daun mempelas kering untuk boleh digunakan untuk merawat radang. Pokok ini juga boleh menghasilkan salap untuk meredakan selesema. Daunnya yang dilumatkan pula digunakan untuk merawat sengatan serangga berbisa. Air rebusan daripada daun mempelas yang matang/tua boleh merawat darah tinggi. Buah mempelas yang masam boleh dijadikan cuka untuk masakan. Batangnya yang panjang dan agak kuat juga boleh dijadikan tali. Pada era sebelum adanya dapur gas, kayu api dari dahan pokok getah yang kering sering diikat menggunakan tali daripada pokok mempelas ini kerana kekuatannya.
LENGKUAS
Lengkuas (Alpinia galanga) merupakan jenis tumbuhan umbi-umbian yang boleh hidup di daerah dataran tinggi maupun dataran rendah. Di Malaysia, tumbuhan ini didapati dan biasanya dimanfaatkan sebagai campuran bahan masakan.
Tetapi tahukah anda, bahwa lengkuas ternyata mempunyai manfaat sebagai ubat? Tumbuhan yang termasuk dalam keluarga rimpang ini rupanya telah banyak digunakan oleh para ahli homeopati dan profesional kesihatan sebagai ubat. Mahu tahu apa saja manfaat yang boleh anda peroleh dari tumbuhan yang mirip halia ini? Berikut adalah manfaatnya seperti:
- Lengkuas mengandung anti-inflamasi dan kerana itu bermanfaat dalam pengubatan arthritis dan rheumatoid arthritis (radang sendi).
- Membantu meringankan ketidakselesaan yang disebabkan sakit pada perut atau bisul.
- Untuk mencegah mabuk laut dan mual, Anda dapat mengunyah beberapa hiris lengkuas segar. Cara ini dipercayai dapat secara efektif menghentikan rasa ingin muntah.
- Lengkuas mengandung sejumlah anti-oksidan yang membantu meminimakan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan racun dalam tubuh.
- Untuk meningkatkan peredaran darah dalam tubuh, Anda boleh memasukkan lengkuas dalam menu diet harian. Peredaran darah yang lancar pada akhirnya menjaga jantung tetap sihat.
- Jika anda menderita cirit-birit, kunyah beberapa hiris lengkuas segar sebagai pengubatan alternatif.
- Lengkuas mengandung banyak vitamin penting yang diperlukan oleh manusia seperti zat besi, sodium, vitamin A dan C, flavonoid dan fitonutrien.
Tetapi tahukah anda, bahwa lengkuas ternyata mempunyai manfaat sebagai ubat? Tumbuhan yang termasuk dalam keluarga rimpang ini rupanya telah banyak digunakan oleh para ahli homeopati dan profesional kesihatan sebagai ubat. Mahu tahu apa saja manfaat yang boleh anda peroleh dari tumbuhan yang mirip halia ini? Berikut adalah manfaatnya seperti:
- Lengkuas mengandung anti-inflamasi dan kerana itu bermanfaat dalam pengubatan arthritis dan rheumatoid arthritis (radang sendi).
- Membantu meringankan ketidakselesaan yang disebabkan sakit pada perut atau bisul.
- Untuk mencegah mabuk laut dan mual, Anda dapat mengunyah beberapa hiris lengkuas segar. Cara ini dipercayai dapat secara efektif menghentikan rasa ingin muntah.
- Lengkuas mengandung sejumlah anti-oksidan yang membantu meminimakan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan racun dalam tubuh.
- Untuk meningkatkan peredaran darah dalam tubuh, Anda boleh memasukkan lengkuas dalam menu diet harian. Peredaran darah yang lancar pada akhirnya menjaga jantung tetap sihat.
- Jika anda menderita cirit-birit, kunyah beberapa hiris lengkuas segar sebagai pengubatan alternatif.
- Lengkuas mengandung banyak vitamin penting yang diperlukan oleh manusia seperti zat besi, sodium, vitamin A dan C, flavonoid dan fitonutrien.
Penggunaannya meluas dalam pelbagai menu dan merawat penyakit
JIKA anda penggemar makanan berperisa bahan rempah ratus, penggunaan lengkuas dalam resipi masakan sudah tentu tidak asing lagi. Lengkuas adalah sekeluarga dengan halia.
JIKA anda penggemar makanan berperisa bahan rempah ratus, penggunaan lengkuas dalam resipi masakan sudah tentu tidak asing lagi. Lengkuas adalah sekeluarga dengan halia.
Justeru, rupa bentuk dan rasanya hampir sama dengan halia. Kegunaannya sama seperti halia - ditumbuk, dihancurkan atau diracik halus dan dihiris nipis. Rasa pedas juga seakan-akan halia dan lada.
Bagaimanapun, jika dibandingkan dengan halia, lengkuas mempunyai tekstur lebih kental atau keras daripada halia segar dan kulit kurang berserat. Rempah ini mempunyai bau damar yang lembut, seakan-akan pokok pain. Seperti halia, lengkuas juga rempah yang sering digunakan menyahkan bau hanyir ikan dan daging.
Lengkuas mudah ditanam di sekitar rumah dan boleh mencapai ketinggian hingga 2.5 meter. Ada dua jenis lengkuas, pertama biasa digunakan dalam masakan dan selalunya berwarna putih manakala lengkuas untuk ubat mempunyai rizom berwarna merah serta lebih besar.
Lengkuas banyak digunakan di Malaysia dan Indonesia sebagai bahan perasa dan rempah dalam masakan seperti rendang, kari atau gulai. Lengkuas juga sebagai rempah masakan bergoreng seperti ikan, tauhu dan tempe. Jika dibandingkan dengan masakan Malaysia dan Indonesia, penggunaan lengkuas lebih meluas dalam kebanyakan resipi masakan negara jiran itu, selain di Thailand, Laos, Cina dan India.
Penggunaan lengkuas terlalu banyak dalam masakan boleh menyebabkan rasa maung. Bagi wanita dalam berpantang, amat elok menggunakan dalam masakan kerana khasiatnya banyak, antaranya menghilangkan angin dan merangsangkan peredaran darah selepas bersalin.
Bagi suku Bugis terutama di Tawau, bahan itu digunakan dalam masakan tradisional dikenali Ayam Masak Lengkuas atau Ayam Masak Likku.
Masakan unik ini tidak dapat dipisahkan masyarakat Bugis di Tawau kerana ia adalah masakan turun temurun yang akan dihidangkan di kebanyakan rumah Bugis terutama setiap kali menyambut Aidilfitri. Hidangan itu dinamakan Ayam Masak Lengkuas, sebab bahan utamanya, lengkuas atau dalam bahasa Bugis, dipanggil likku.
Masyarakat Jawa pula, penggunaan lengkuas amat digemari dalam resipi masakan tradisional yang dikenali Sambal Tahun. Ia dinamakan begitu kerana dikatakan, tahan lama. Antara bahan diperlukan dalam masakan ini ialah kerang, udang, kulit lembu dan sebagainya. Namun, bahan asas hidangan ini mesti ada lengkuas. Banyak lengkuas, lagi sedap rasanya terutama jika menggunakan lengkuas muda. Bahan lain yang wajib ada ialah cili padi dan bawang.
Masakan ini sedikit berkuah kerana perlu dicampur dengan santan dan pedas kerana ada cili padi. Ramai yang menggemari makanan ini untuk dijadikan hidangan berbuka puasa dan dimakan bersama nasi putih.
Cara memasak hidangan ini agak mudah iaitu tumiskan bahan seperti bawang merah dan putih yang sudah dikisar sehingga naik baunya. Kemudian, masukkan hirisan lengkuas, bunga kantan, cili padi dan biarkan hingga lengkuas masak.
Selepas itu masukkan kerang, kulit lembu dan sebagainya seperti kerang, udang dan santan. Biarkan mendidih dengan api sederhana. Seterusnya, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Kacau rata hingga sebati. Biarkan hingga mendidih sehingga kuahnya menjadi pekat.
Selain menyedapkan masakan, lengkuas juga mempunyai khasiat untuk menambahkan selera makan, membersihkan darah, mencairkan kahak dan merangsang otot. Justeru, ia banyak dijadikan sebagai salah satu bahan dan jamu serta ubat untuk menguatkan tenaga.
Lengkuas juga mengandungi sejumlah antioksidan membantu meminimumkan kerosakan disebabkan radikal bebas dan racun lainnya dalam tubuh.
Keistimewaan lain rempah ini ialah mengandungi minyak atsiri berfungsi sebagai antibakteria dan antimikroba. Bahan ini membuat lengkuas menjadi pengawet semula jadi masakan.
Jika anda membeli banyak lengkuas dan tidak mahu ia cepat mengecut, simpan lengkuas itu di dalam botol kaca atau botol plastik yang sudah dimasukkan sedikit air dan tutup rapat.
INFO: Lengkuas merawat penyakit
Resipi Ikan Goreng Lado Hijau (Untuk Hidangan 6 orang)
Bahannya :
Bahan A
Bahan B
Caranya:
JENJUANG
pengenalan
Pokok renek , batang berkayu dan boleh mencapai hingga 6 meter tinggi, tidak banyak cabang. Akarnya ada jenis yang kembung menjadi ubi.
Daun jenis ringkas dalam susunan berpilin, bentuk memanjang, membujur atau berbentuk mata lembing, sepanjang 45 sm dan 7.5 – 15 sm lebar; tangkai daun panjang, leper, ada jenis berdaun hijau dan ada pula berwarna merah, merah jambu atau ungu berjalur dan sempadan daun berwarna putih.
Bunga kecil dalam jambak yang sederhana besar hingga 70 sm panjang, warna kuning atau ungu muda.
Buah bentuk bebola, berwarna merah, ukuran garis pusat lebih kurang 1 sm.
Kandungan
Ubi – kanji
Seluruh bahagian – Tanin, (Tanin boleh mengurangkan kekerapan buang air besar, menghentikan pendarahan, mengatasi bengkak atau radang, menyembuhkan luka, lecur dan terbakar; serta melegakan mata yang terlalu letih.), karbohidrat, serabut dan mineral.
Taburan
Jenjuang spesis ini merupakan tumbuhan asli di Asia tropika, Australia dan New Zealand. Taburannya dari negara China dan India hingga kepulauan Polinesia. Ia ditanam di serata negara.
Kaedah pembiakan
Jenjuang ditanam dengan menggunakan keratan batang atau pucuk yang berdaun. Sesetengah orang pula menggunakan kaedah tut. Jenjuang amat mudah ditanam di mana keratannya akan tumbuh menjadi pokok yang baru. Jenjuang sesuai ditanam di dalam pasu, atas tanah secara tunggal, berbaris, berjalur ataupun secara berkelompok.
Khasiat makanan
Daun muda (jenis berwarna hijau) dan pucuk : Boleh dimasak (buat lauk)
Akar (yang berisi seperti ubi) : Digunakan sebagai sumber makanan atau dibuat minuman keras.
Kegunaan lain
Pokok jenjuang lazim digunakan dalam upacara dan istiadat magisme, memuja dan kepercayaan sebagai tanda sempadan harta tanah. Daunnya pula digunakan sebagai atap, pembungkus makanan, piring, “skirt” dan serunai.
Daun yang berwarna merah digunakan sebagai pengebas dalam upacara memuja (membuka tanah, menanam dan menuai padi, membina rumah, menangkap ikan dan menyembuh pesakit yang dirasuk hantu). Pokoknya ditanam untuk “menarik kuasa baik”. Ranting bersama daunnya digantung dikamar tidur ibu dan juga bayi semasa berpantang (lepas bersalin) supaya tidak dikacau hantu. Daunnya dipakai pada tubuh semasa ke hutan dan memburu haiwan liar supaya tidak cedera ataupun dirasuk hantu.
Khasiat Ubatan
***Nota : Jenjuang atau senjuang merujuk kepada beberapa spesis tumbuhan. Untuk tujuan ubat herba, hanya spesis tercatat yang dimaksudkan.
Akar : Air rebusan diminum untuk merawat batuk darah, cirit-birit, disentri, kencing berdarah, kurang atau tiada haid dan tibi dalam paru-paru.
Bunga : Air rebusan diminum untuk merawat demam panas, disentri dan radang dalam usus.
Daun :
- Air rebusan diminum untuk merawat batuk, batuk darah, disentri, demam panas, kencing berdarah dan perit, kurang atau pun tiada haid, penyakit di dalam ginjal, tibi dalam paru-paru, sakit kepala dan radang usus.
- Daun dipanaskan dan ditampal pada luka akibat disengat ikan.
- Daun segar ditumbuk lumat, cecairnya diperah dan dititiskan pada luka dan lebam. Daun segar yanmg ditumbuk lumat atau abu daun yang dibakar ditampal pada bisul, kudis, kudis cacar dan sakit sendi.
Kayu : Kulitnya dikikis halus-halus, dicampur dengan sedikit garam dan ditampal pada gusi yang bengkak dan sakit.
Ubi : Dimakan bersama daun sirih untuk menghentikan cirit. Ubinya daripada pokok yang berdaun merah dimakan bersama daun sirih untuk merawat disentri.
SEPIT KETAM
HELICONIA COLINSIANA
Botani
Klasifikasi
Divisi
Sub divisi
Kelas
Bangsa
Suku
Marga
Jenis
Nama umum/dagang
Nama daerah
Jawa
Deskripsi
Habitus
Batang
Daun
Bunga
Buah
Biji
Akar
Khasiat
Spermatophyta
Angiospermae
Monocotyledoneae
Zingiberales
Musaceae
Heliconia
Heliconia colisiana L
Pisang hias
Pisang hias (Jawa)
Herba, menahun, tinggi 1-2 m.
Semu, terdiri dari pelepah daun, hijau.
Tunggal, pelepah daun membentuk batang, tangkai beralur, panjang 50-75 cm, licin, hijau kekuningan, helai daun lonjong, tepi rata, ujung meruncing, pangkal membulat, pertulangan menyirip,
permukaan tertutup lilin, llcin, hijau.
Majemuk, bentuk tandan, di ketiak daun, tangkai
panjang 25-40 cm, bunga duduk dalam tenda
bunga, ujung tenda lancip, benang sari dan putik
memanjang keluar dari tabung mahkota, dasar
mahkota membentuk tabung, panjang 3-4 cm,
kuning, tenda bunga merah.
Buni, lonjong, panjang 4-6 cm, diameter 1-2 cm,
merah.
Bulat, beralur seperti jala, kecil, hitam.
Serabut, putih.
Tangkai daun Heliconia colinsiana berkhasfat sebagai obat sakit
mencret.
Untuk obat mencret dipakai ± 15 gram tangkai daun Heliconia colinsiana, dicuci, dipotong-potong lalu direbus dengan 3 gelas air sampai
mendidih selama 15 menit, dinginkan dan disaring. Basil saringan diminum
dua kali sama banyak pagi dan sore.
Kandungan kimia
Bunga dan daun Heliconia colinsiana mengandung saponin dan
flavonoida, di samping itu daunnya juga m
Tuaian Hari Ini -- Salad Pepperomia, Herba Sepit Ketam Vietnam,Pepperomia pellucida
Salad Pepperomia atau Herba Sepit Ketam Vietnam adalah antara salad yang paling enak saya pernah rasa. Ia rangup dengan rasa berempah. Salad ini pernah tumbuh sebagai rumpai di laman rumah dan saya tidak pernah tahu tumbuhan ini sebenarnya boleh dimakan dan enak rasanya sehingga ibu mertua memberitahu.
Setelah dibuat carian di Internet, rupa-rupanya salad ini telah popular di Amerika. Seorang pemilik nurseri di Amerika meletakkan Pepperomia sebagai salad paling enak. Saya gemar gunakan salad ini sebagai ramuan burger atau banjo. Memang enak, tiada tandingannya. Apa lagi kalau tanam sendiri, segar dari laman rumah terus ke dapur.
Salad Pepperomia, salad paling enak.
pengenalan
Pokok renek , batang berkayu dan boleh mencapai hingga 6 meter tinggi, tidak banyak cabang. Akarnya ada jenis yang kembung menjadi ubi.
Daun jenis ringkas dalam susunan berpilin, bentuk memanjang, membujur atau berbentuk mata lembing, sepanjang 45 sm dan 7.5 – 15 sm lebar; tangkai daun panjang, leper, ada jenis berdaun hijau dan ada pula berwarna merah, merah jambu atau ungu berjalur dan sempadan daun berwarna putih.
Bunga kecil dalam jambak yang sederhana besar hingga 70 sm panjang, warna kuning atau ungu muda.
Buah bentuk bebola, berwarna merah, ukuran garis pusat lebih kurang 1 sm.
Pokok renek , batang berkayu dan boleh mencapai hingga 6 meter tinggi, tidak banyak cabang. Akarnya ada jenis yang kembung menjadi ubi.
Daun jenis ringkas dalam susunan berpilin, bentuk memanjang, membujur atau berbentuk mata lembing, sepanjang 45 sm dan 7.5 – 15 sm lebar; tangkai daun panjang, leper, ada jenis berdaun hijau dan ada pula berwarna merah, merah jambu atau ungu berjalur dan sempadan daun berwarna putih.
Bunga kecil dalam jambak yang sederhana besar hingga 70 sm panjang, warna kuning atau ungu muda.
Buah bentuk bebola, berwarna merah, ukuran garis pusat lebih kurang 1 sm.
Kandungan
Ubi – kanji
Seluruh bahagian – Tanin, (Tanin boleh mengurangkan kekerapan buang air besar, menghentikan pendarahan, mengatasi bengkak atau radang, menyembuhkan luka, lecur dan terbakar; serta melegakan mata yang terlalu letih.), karbohidrat, serabut dan mineral.
Ubi – kanji
Seluruh bahagian – Tanin, (Tanin boleh mengurangkan kekerapan buang air besar, menghentikan pendarahan, mengatasi bengkak atau radang, menyembuhkan luka, lecur dan terbakar; serta melegakan mata yang terlalu letih.), karbohidrat, serabut dan mineral.
Taburan
Jenjuang spesis ini merupakan tumbuhan asli di Asia tropika, Australia dan New Zealand. Taburannya dari negara China dan India hingga kepulauan Polinesia. Ia ditanam di serata negara.
Jenjuang spesis ini merupakan tumbuhan asli di Asia tropika, Australia dan New Zealand. Taburannya dari negara China dan India hingga kepulauan Polinesia. Ia ditanam di serata negara.
Kaedah pembiakan
Jenjuang ditanam dengan menggunakan keratan batang atau pucuk yang berdaun. Sesetengah orang pula menggunakan kaedah tut. Jenjuang amat mudah ditanam di mana keratannya akan tumbuh menjadi pokok yang baru. Jenjuang sesuai ditanam di dalam pasu, atas tanah secara tunggal, berbaris, berjalur ataupun secara berkelompok.
Jenjuang ditanam dengan menggunakan keratan batang atau pucuk yang berdaun. Sesetengah orang pula menggunakan kaedah tut. Jenjuang amat mudah ditanam di mana keratannya akan tumbuh menjadi pokok yang baru. Jenjuang sesuai ditanam di dalam pasu, atas tanah secara tunggal, berbaris, berjalur ataupun secara berkelompok.
Khasiat makanan
Daun muda (jenis berwarna hijau) dan pucuk : Boleh dimasak (buat lauk)
Akar (yang berisi seperti ubi) : Digunakan sebagai sumber makanan atau dibuat minuman keras.
Daun muda (jenis berwarna hijau) dan pucuk : Boleh dimasak (buat lauk)
Akar (yang berisi seperti ubi) : Digunakan sebagai sumber makanan atau dibuat minuman keras.
Kegunaan lain
Pokok jenjuang lazim digunakan dalam upacara dan istiadat magisme, memuja dan kepercayaan sebagai tanda sempadan harta tanah. Daunnya pula digunakan sebagai atap, pembungkus makanan, piring, “skirt” dan serunai.
Daun yang berwarna merah digunakan sebagai pengebas dalam upacara memuja (membuka tanah, menanam dan menuai padi, membina rumah, menangkap ikan dan menyembuh pesakit yang dirasuk hantu). Pokoknya ditanam untuk “menarik kuasa baik”. Ranting bersama daunnya digantung dikamar tidur ibu dan juga bayi semasa berpantang (lepas bersalin) supaya tidak dikacau hantu. Daunnya dipakai pada tubuh semasa ke hutan dan memburu haiwan liar supaya tidak cedera ataupun dirasuk hantu.
Pokok jenjuang lazim digunakan dalam upacara dan istiadat magisme, memuja dan kepercayaan sebagai tanda sempadan harta tanah. Daunnya pula digunakan sebagai atap, pembungkus makanan, piring, “skirt” dan serunai.
Daun yang berwarna merah digunakan sebagai pengebas dalam upacara memuja (membuka tanah, menanam dan menuai padi, membina rumah, menangkap ikan dan menyembuh pesakit yang dirasuk hantu). Pokoknya ditanam untuk “menarik kuasa baik”. Ranting bersama daunnya digantung dikamar tidur ibu dan juga bayi semasa berpantang (lepas bersalin) supaya tidak dikacau hantu. Daunnya dipakai pada tubuh semasa ke hutan dan memburu haiwan liar supaya tidak cedera ataupun dirasuk hantu.
Khasiat Ubatan
***Nota : Jenjuang atau senjuang merujuk kepada beberapa spesis tumbuhan. Untuk tujuan ubat herba, hanya spesis tercatat yang dimaksudkan.
Akar : Air rebusan diminum untuk merawat batuk darah, cirit-birit, disentri, kencing berdarah, kurang atau tiada haid dan tibi dalam paru-paru.
Bunga : Air rebusan diminum untuk merawat demam panas, disentri dan radang dalam usus.
Daun :
- Air rebusan diminum untuk merawat batuk, batuk darah, disentri, demam panas, kencing berdarah dan perit, kurang atau pun tiada haid, penyakit di dalam ginjal, tibi dalam paru-paru, sakit kepala dan radang usus.
- Daun dipanaskan dan ditampal pada luka akibat disengat ikan.
- Daun segar ditumbuk lumat, cecairnya diperah dan dititiskan pada luka dan lebam. Daun segar yanmg ditumbuk lumat atau abu daun yang dibakar ditampal pada bisul, kudis, kudis cacar dan sakit sendi.
Kayu : Kulitnya dikikis halus-halus, dicampur dengan sedikit garam dan ditampal pada gusi yang bengkak dan sakit.
Ubi : Dimakan bersama daun sirih untuk menghentikan cirit. Ubinya daripada pokok yang berdaun merah dimakan bersama daun sirih untuk merawat disentri.
SEPIT KETAM
HELICONIA COLINSIANA
Botani
Klasifikasi
Divisi
Sub divisi
Kelas
Bangsa
Suku
Marga
Jenis
Nama umum/dagang
Nama daerah
Jawa
Deskripsi
Habitus
Batang
Daun
Bunga
Buah
Biji
Akar
Khasiat
Spermatophyta
Angiospermae
Monocotyledoneae
Zingiberales
Musaceae
Heliconia
Heliconia colisiana L
Pisang hias
Pisang hias (Jawa)
Herba, menahun, tinggi 1-2 m.
Semu, terdiri dari pelepah daun, hijau.
Tunggal, pelepah daun membentuk batang, tangkai beralur, panjang 50-75 cm, licin, hijau kekuningan, helai daun lonjong, tepi rata, ujung meruncing, pangkal membulat, pertulangan menyirip,
permukaan tertutup lilin, llcin, hijau.
Majemuk, bentuk tandan, di ketiak daun, tangkai
panjang 25-40 cm, bunga duduk dalam tenda
bunga, ujung tenda lancip, benang sari dan putik
memanjang keluar dari tabung mahkota, dasar
mahkota membentuk tabung, panjang 3-4 cm,
kuning, tenda bunga merah.
Buni, lonjong, panjang 4-6 cm, diameter 1-2 cm,
merah.
Bulat, beralur seperti jala, kecil, hitam.
Serabut, putih.
Tangkai daun Heliconia colinsiana berkhasfat sebagai obat sakit
mencret.
Untuk obat mencret dipakai ± 15 gram tangkai daun Heliconia colinsiana, dicuci, dipotong-potong lalu direbus dengan 3 gelas air sampai
mendidih selama 15 menit, dinginkan dan disaring. Basil saringan diminum
dua kali sama banyak pagi dan sore.
Kandungan kimia
Bunga dan daun Heliconia colinsiana mengandung saponin dan
flavonoida, di samping itu daunnya juga m
Tuaian Hari Ini -- Salad Pepperomia, Herba Sepit Ketam Vietnam,Pepperomia pellucida
Salad Pepperomia atau Herba Sepit Ketam Vietnam adalah antara salad yang paling enak saya pernah rasa. Ia rangup dengan rasa berempah. Salad ini pernah tumbuh sebagai rumpai di laman rumah dan saya tidak pernah tahu tumbuhan ini sebenarnya boleh dimakan dan enak rasanya sehingga ibu mertua memberitahu.
Setelah dibuat carian di Internet, rupa-rupanya salad ini telah popular di Amerika. Seorang pemilik nurseri di Amerika meletakkan Pepperomia sebagai salad paling enak. Saya gemar gunakan salad ini sebagai ramuan burger atau banjo. Memang enak, tiada tandingannya. Apa lagi kalau tanam sendiri, segar dari laman rumah terus ke dapur.
Setelah dibuat carian di Internet, rupa-rupanya salad ini telah popular di Amerika. Seorang pemilik nurseri di Amerika meletakkan Pepperomia sebagai salad paling enak. Saya gemar gunakan salad ini sebagai ramuan burger atau banjo. Memang enak, tiada tandingannya. Apa lagi kalau tanam sendiri, segar dari laman rumah terus ke dapur.
Salad Pepperomia, salad paling enak. |